Grill hiške

Naše skandinavske grill hiške in tradicionalne laponske grillkote so 6-15 m² veliki šesterokotni ali osmerokotni leseni vrtni objekti z osrednjim žarom na oglje, mizo z vgrajenim žarom, nastavljivo napo, kompletom dimnika in dimniške kape ter fiksnimi, lesenimi klopmi za sedenje. Naše luksuzne grill hiške so namesto z lesenimi opremljene z atraktivnimi in praktičnimi granitnimi mizami, s čimer jim dodamo eleganco, olajšamo čiščenje in vam prihranimo menjavo mize na vsaki dve leti.

Prikaz vseh 7 artiklov

Kaj je grillkota (finska grill hiška) in od kod prihaja?

Grill hiške so le ena od izvrstnih reči, ki prihajajo iz Finske kot npr. savne, Nokia, drsalke, Božiček in Angry Birds! Grillkota, finske grill hiške, izvirajo iz arktične Laponske.

Grill hiške, imenovane tudi grillkote in grill koče, so na Finskem in v Skandinaviji zelo pogosti vrtni objekti. Skandinavske države že dolgo uporabljajo takšne objekte, sedaj pa postajajo vedno bolj priljubljeni po vsem svetu, vključno s Slovenijo.

Najbolj pogoste grill koče so 6-10 m² velike šesterokotne ali osmerokotne lesene hiške z osrednjo mizo z vgrajenim žarom, postavljeno okoli ognjišča. Klopi so fiksirane na notranje stene in so videti čudovito, če jih prekrijete z ovčjimi kožami. Ker vam omogočajo, da kuhate in pečete kadar koli in v kakršnem koli vremenu, so izredno praktične. Grillkota doda novo dimenzijo pogostitvi družine in prijateljev ter ustvari res posebno vzdušje.

Katero grillkoto ali grill hiško naj kupim?

Vse naše grill hiške imajo nadstandardno opremo, ki vključuje: osrednji žar na oglje, okroglo mizo iz granita, dimnik in  nastavljivo napo. Preden kupite grill hiško, morate izbrati le še njeno velikost, ceno in zunanji videz, ki vam je najbolj všeč.

Ko smo že pri velikostih, obstajajo tri glavne kategorije. Manjše, 6 m² velike grill hiške so šestkotne oblike, imajo 5 klopi okoli žara in dovolj prostora za 10 oseb. Večje, osmerokotne grill koče imajo 7 klopi, kar omogoča 14 osebam, da udobno sedijo okoli žar mize in uživajo v večerji. Največje grill hiške, s površino 12 in 15 m², so večfunkcijske grill hiše, v katerih imate lahko poleg žara na oglje še vrtno sobo z ločeno jedilnico in majhno kuhinjico.

Kako deluje?

Najbolj neposreden odgovor se glasi: zelo enostavno! Osrednji žar na oglje deluje kot vsi ostali vrtni žari ali grilli. Uporabite visokokakovostno lesno oglje, prižgite ga in začnite peči! Žar ima eno glavno fiksno rešetko na sredini mize in eno zgornjo nastavljivo rešetko za zelenjavo ali pa zato, da pečeno meso ostane vroče potem, ko ste ga spekli. Masivna granitna miza okoli žara nudi prostor za udobno obedovanje in za prigrizke, solate ter pijačo. Klopi okoli mize so fiksirane na steno. Vsaka je dovolj velika za 2 osebi. Manjše grill hiške imajo pet klopi, večje pa sedem. Napa je nastavljiva. Najbolje je, da je spuščena, kadar pečete, kasneje pa jo dvignete. Grill hiške ne potrebujejo elektrike, svetilk ali ogrevanja. Že samo kurjenje oglja vas pogreje, povrh tega pa ustvari posebno vzdušje z naravno toploto in svetlobo ognja.

Kako montirati grillkote in grill hiške?

Montaža grill hiške ali grillkote je hiter in enostaven eno- do dvodnevni projekt »naredi si sam« za dve osebi, za katerega ni treba najeti profesionalcev. Grill hiška ne potrebuje betonskih temeljev. Temeljne tramove lahko položite na trdne in ravne kamnite plošče ali na podobno podlago, pri čemer pustite majhno razdaljo med tlemi in podlago hiške zaradi prezračevanja. V naslednjem koraku položite montažne talne elemente na temeljne tramove (6 elementov za šesterokotno hiško in 8 za osmerokotno hiško). Potem ko ste položili tla, dvignite in namestite montažne stenske elemente in jih pritrdite drug na drugega s priloženimi vijaki in okviri. (Vsi pritrdilni elementi so vključeni v komplet za montažo). Nazadnje položite montažne strešne elemente (strešnike po vaši izbiri so že v tovarni montirali na strešne panele) in vaša hiška je že skoraj končana. Na samem koncu boste morali montirati trak na strešno sleme, postaviti in fiksirati klopi, montirati police na stene, postaviti osrednji žar in montirati dimnik, skupaj z napo. Barvni premaz in zaščitni premaz za les morate nanesti takoj po končani montaži. Na ta način boste zaščitili vaš objekt in poskrbeli, da boste še leta in leta uživali v izvrstnih žar zabavah!

Varnost

Želimo vam mnogo let varne zabave in užitka v vaši grill hiški, zaradi česar morate upoštevati naslednje varnostne napotke:

V vašo grill hiško vgradite detektorje dima in ogljikovega monoksida ter jih redno testirajte. Čeprav so žari prestali stroge varnostne teste in so obdani z granitom, vam vseeno priporočamo, da v grill hiško namestite gasilni aparat ali požarno odejo kot dodatni varnostni ukrep. Nikoli ne pustite prižganega žar brez nadzora ali pa otroke same ob njem!

Sledite najnovejšim trendom in si polepšajte vrt s posebno grill hiško, s katero si boste podaljšali žar sezono na 365 dni na leto!!!